top of page
  • Writer's pictureSelin Burat

2021 Yılı Astrolojik Olarak Nasıl Bir Yıl?






Aslında 2021 yılı ile ilgili Youtube da bir video çektim ama hem acemilik hem de heyecandan tam ifade edememiş olabilirim, dedim. Hem söz uçar, yazı kalır. Gerçi izlemek istersiniz diye linki buraya bırakıyorum.


Her birimizin ömrümüz boyunca hatırlayacağı çok önemli, zorlayıcı bir yılı bitiriyoruz. Gerçekten “2020 vurdu da geçti.” Yaşadığımız en garip yıl ödülü alabilir. O kadar çok şey değişti ki hayatlarımızda; artık yüzümüzde maskeler olmadan dışarı çıkamıyoruz, hatta her istediğimizde bile dışarı çıkamıyoruz. Online alışveriş, home ofis kavramları neredeyse hepimizin hayatının ortasına yerleşti. Teknoloji, dijitalleşme yeni kelimelerimiz olmaya başladılar.


Nooldu da başımıza bunlar geldi?


Bence her şey basbas bağırdığımız 12 Ocak 2020 ile başladı. Satürn-Pluton ve Güneş bir araya geldiler. Yeni düzen getiren, “Allahım değişiyoruz ama neye evriliyoruz? Tam da bilmiyoruz.” dediğimiz zaman. Neticede işe yaramayan, alışkanlık, bilgi, davranış, sistem hepsinin hayatımızdan çıkacağını öngörmüştük o gün yazdıklarımızda. Özellikle dünya için. Ama kişisel olarak sizde de birçok değişim gerçekleşmedi mi?


Ama yine de bence bu senenin en baskın açıları sebebi 2020 aşağıdaki açılar;

Satürn-Plüton Kavuşumu – 12.01.2020

Jüpiter-Plüton Kavuşumu – 05.04.2020, 30.06.2020, 12.11.2020

Jüpiter-Satürn Kavuşumu – 21.12.2020


2020 yi bu açılarla tarif ettik. Geçen sene yeni yıl yazısını yazarken nasıl çekinerek yazdığımı hatırlıyorum da… hakikaten çok zor olmuştu.


Şimdi 2021 nasıl olacak aslında bunu etkileyecek çok önemli bir 2020 açısı hala gerçekleşmedi. Yeni bir çağ sembolü olarak tarif edilen. 21.12.2020 Jüpiter-Satürn Kavuşumu bu iki ağır gezegen ki biri astrolojide iyicil diğeri kötücül olarak nitelenir. Teknolojinin, geleceğin, astrolojinin yüzü en ileri dönük burcunda Kova burcunda birleşiyorlar.


21 Aralık itibarı ile Hava burçlarında kavuşumlarını gerçekleştirecekler. Önümüzdeki 180-200 yıllık süreci kapsadığı için de yeni bir çağ olarak nitelendiriyoruz. Hava burcunda kavuşmaları ne demek? Bakınız bu zamana kadar hep toprak burçlarında kavuştular yani “Toprak” kavramı önemli oldu. Son 200 yıl içerisinde insanlar daha fazla yerleşik düzene geçtiler. Toprak işlendi. Toprak materyal olanın değer kazanması demek. Elle tutulur, gözle görünür olan değerliydi. Aynı zamanda bizler nasıldık? Birbirine sarılan insanlar. Dokunmak, tüm toprak burçları için önemlidir.


Artık yok farkındaysanız tanışır tanışmaz öpüşmeler falan ( zaten açıkçası bana hep garip gelmiştir). Kova çağı, akıl çağı, artık aramızdaki bağlar daha derin görünmeyen bağlar olacak. Akılla birbirimize bağlanacağımız zamanlar.


Toprak dönemlerinde neler olmuş? Rönesans, MagnaCarta vergi isyanı, İngiliz hukukunda değişim gibi önemli olaylar.

Bu arada ben Marco Polo’nun zamane muadilinin Mars’ı keşfetmeye kararlı Elon Musk olduğunu düşünüyorum.

Ve gelen dönüşümün de bir teknoloji rönesansı olacağını bekliyorum. Yapay zeka, dijitalleşme, kolektif değerler, insanlığın daha iyi bir yere gelmesi gibi Kova konuları öne çıkacaktır.


Bu zamanda artık parası olan, arazisi olan değil vs bilgiye sahip olan güçlü olacak.


Uranüs 1781 yılında keşfediliyor, aynı esnada elektriğin keşfi de bu zamana rastlar. 21 Aralık itibarı ile Kova burcunun diğer yöneticisi olan Satürn kendi yönettiği Kova burcuna geçiyor. Satürn, kısıtlama, disiplin, yapılandırma, daha düzgün temel atmaya zorlayan, ertelenmelere neden olan daraltan, düzen sağlayan ve sınavdan geçiren gezegen. Önümüzdeki 2,5 sene Kova burcunda olacak.

Geçtiğimiz 2,5 senede Oğlak burcundaydı. Neler gördük? Disiplin kariyer, ciddiyetle ilgili sınavlardan geçtik. Haritamızın hangi alanına düştüyse o alanda disiplinli olmamız, çalışmamız ile ilgili sınavlardan geçtik.

Şimdi Kova’dayken insan hakları, özgürlükler, hümanizm, bilimsel gelişmeler ve teknoloji kullanımı ile ilgili değişmemiz gerekecek. Belki illaki bir gruba ait olmamız gerekecek.


Satürn Kova burcuna geçince neler olacak? Yeni bir çağa adım atıyoruz. Bilgi, bilgi teknolojileri önemli olacak. Bir an önce yeni teknolojiye, dijitalleşmeye uyum sağlayanlar öne çıkacaktır. (Online alışverişle başlayın deyip, “sizin için liste hazırladım. Buyrun..” diyerek bende swipe up özelliğimi göstermek isterdim ama maalesef yok öyle bir yeteneğim… )Ayrıca Kova bir gruba ait olmayı çok sever bu dönemde yeni gruplaşmaların olması kaçınılmaz. Mesela daha önce 1 Kasım 1993 senesinde Satürn Kova burcundayken Avrupa birliği kurulmuş. Ben bu sene birlik için de çok öneli bir sene olacağını öngörüyorum. Büyük sınavlardan geçecektir. Ancak söylediğim gibi grup kavramı önemlidir, Kova burcu için o nedenle, Grup olarak kalan kazanır diye düşünüyorum.


Aslında biz 2020 senesinin 21 Mart - 1Temmuz aralığında Kova burcunda Satürn’ün bir fragmanını görmüştük, hatta ben bununla ilgili de bir yazı yazmıştım. Linkini şuraya bırakıyorum. Belki okumak istersiniz. Burçlara göre de yorumlar var.


Neyse devam edeyim. Şimdi benim bu fragmandan aklıma ilk gelen sosyal mesafe kavramı. Bu da şunu gösteriyor. Bu Satürn, Kova burcundayken sosyal mesafe kavramı devam edecek. Başka?

Kova, dijital dünya, sosyal medya; Satürn ise kurallar, kısıtlamalar, ciddiyet. Demek ki bu alanda da düzenlemeler yeni kanunlar, kurallar gelebilir.


Bakınız yine 1993 senesinde Satürn Kova burcundayken biz internetle tanıştık. Böylesi teknolojik gelişmeler beklenebilir.


Ayrıca Schengen ile seyahat özgürlüğü kazanma zamanı yine 1993 Kova burcunda Satürn’ün işi ama ben bu sefer vizeler ile ilgili yeni düzenlemeler geleceğinden çok endişeliyim. Vallahi Astrogezenti’nin “gezenti” kısmı çok fena tehlikede zira uzak seyahatleri gösteren Yay burcunda da zorluk yaratan güney ay düğümü var.


Jüpiter ise Satürn’e 19 Aralık yıl boyu Kova burcunda eşlik edecek. Gerçi 13 Mayıs- 28 Temmuz arası bir ara Balık burcuna geçiyor, ama o kısma sonra geleceğim. Aslında gökyüzündeki Oğlak burcunda gezen gezegenlerin Kova’ya geçmesi tutulmaların Oğlak- Yengeç aksından İkizler-Yay aksına ilerlemesi bizi sıkan havayı biraz dağıtacaktır, diye düşünüyorum. Oğlak hepimizi çok sıkıştırdı bence…

Bakalım böyle zamanlarda neler olmuş?


Jüpiter Kova burcunda ve Balık burcunda olduğunda umut tohumları dikecekler diye düşünüyorum. Hele 14 Mayıs- 19 Haziran 2021 arasında kendi yönettiği Balık burcuna geçtiği dönemde. Hadi dedim ya umut var mı? Evet var diye işte bel bağladığım güzellik 2021 yılı için hep Jüpiter, 1 günde olacak demiyorum ama, olsun. Umut tohumları eken hep Jüpiter olacak bu sene. Bu dönem keyfimizin yerine gelip biraz daha rahat ve eğlenceli geçirilecek bir zaman olmasını bekliyorum, nispeten. Hatta Mayıs başı itibarıyla biter diyemem ama korona ile ilgili rahatlayacağımızı düşünüyorum.


Jüpiter Kova burcundayken, daha önce önemli keşifler yapılmış. Teknoloji, bilim alanında mesela 1997 senesinde Dolly koyunu klonlamayı başarmıştı, insanoğlu. Kova DNA yı da sembolize eder mesela.

Jüpiter Balık burcundayken ise en güçlü keyifli olduğu konumda, burada birkaç konuya önemle yaklaşmak istiyorum. Bu dönemde yanlış, kurallara aykırı şeyler yapmaktan kaçının. Jüpiter doğruyu arayan doğru düzgün olmayı seven. Yanlışlıkları abartarak ayyuka çıkartacaktır. Bu konumdan en çok Amerika etkileniyor. Mesela 1974 Watergate skandalı ortaya çıkmış, 2010 Wikileaks, 1986 da Irongate var Reagan zamanı bir skandal. Gördüğünüz gibi hep skandallar ortaya çıkartıyor. Hukukla ilgili Jüpiter o nedenle böyle şeyler oluyordur. Bizde de yine bir Jüpiter Kova’dan Balık burcuna geçerken Kayıp Trilyon davası olmuş mesela.


Ayrıca bu sene için çok önemli olabilecek başka bir bilgi de 1998 yılında Jüpiter Balık burcundayken ortaya çıkan bir bilimsel çalışma ile bazı aşıların otizm sebebi olduğu bilgisi. Hatta şu aralar çok tartışılan aşı karşıtı fikirlerin asıl nedeni o tarihteki araştırmalardan geliyor. Bu aklıma gelecek olan aşılar ile ilgili oldukça tartışmalı fikirler ortaya çıkacağını ve aşı karşıtlığının çok olacağı fikrini getiriyor.

Hem Satürn hem de Jüpiter’den bahsettiğimizde ortak nokta ikisinin de Kova burcunda olması Jüpiter’in getireceği güzellikle için çalışmak gerektiğini unutmayalım.


Bu seneye imzasını atacak olan açı ise bana göre Uranüs-Satürn arasında oluşacak olan kare açı. Uranüs gelecek/icat çıkaran/ ani gelişmeler/gözlemci/ bilimsel olan, Satürn gelenek/disiplin. Uranüs Boğa burcunda ve Satürn de Kova burcunda. Bu demek oluyor ki bu açı aktive olduğunda yeni olan ile geleneksek olan çakışacaklar. 4. Endüstri devrimi. Her şey değişiyor. Para piyasaları, ticaret, bankacılık, devlet işleri hepsi değişiyor. Bilgi güvenliğine dikkat etmek lazım. Hacklenmeler artacaktır. Özellikle devletlerin hacklendiklerini göreceğiz. Bilgi güvenliği sorunları çıkacaktır. Bununla ilgili yeni kurallar gelecektir.


17 Şubat- 15 Haziran ve 24 Aralık tarihlerinde bu açı oluşuyor. Değişim, Sosyal adalet temalarında gerilmeler, isyanlar çok olacaktır. Ekonomik sebepli başkaldıralar beklenir. 2000 senesinde hatırlarsanız büyük bir finansal kriz yaşamıştık. O zaman bu açının tam tersi mevcuttu yani Uranüs Kova burcunda, Satürn’de Boğa burcundaydı. Hatırlarsınız para piyasaları sallanmıştı. Ben yine benzer bir zaman bekliyorum. Ekonomik dalgalanmalar bu senenin ana teması. Ülke haritasında Uranüs ani değişim göstereceği hazine, para piyasaları üzerinde. Özellikle Ocak ayı çok dalgalı geçecektir. Satürn de bir taraftan ülke haritasında piyasayı daraltıyor tabii. Toprak hareketleri de getirebilir, Umarım Ocak ve Haziran sonunu afetsiz atlatabiliriz. Tarım reformu çok önemli tarımı ve bununla ilgili bilimsel araştırmaları, bilimsel teknikleri ciddiye almalıyız. Bakın yoksa hakikaten aç kalacağız. Bir de yağmur yağmaz yağmaz bir anda çok fazla yağabilir.


2021 yılında dört tane tutulma var. ( şükür 2020 de 6 tane oldu)

26 Mayıs 2021: Yay burcunda Ay tutulması (05°25’) 10 Haziran 2021: İkizler burcunda Güneş tutulması (19°47’) 19 Kasım 2021: Boğa burcunda Ay Tutulması (27°14’) 4 Aralık 2021: Yay burcunda Güneş tutulması (12°22)


Yay- İkizler aksında tutulmalar kısmında zorlanan taraf Yay tarafı. Yay neleri sembolize eder. İyi taraftan bakarsak hak-hukuk, macera, olgunluk, vizyon, inanç, ticaret, uluslararası seyahatler, göçler ve ticaret. Bu konularda zorlanmalar olacaktır. Ben daha birçok havayolundan zorlanmaları nedeniyle kapatmalar bekliyorum. Ve tabii uzak seyahatler de bir müddet daha yapılamayacak gibi. Yay’ın negatif tarafı ben bilirimcilik, burnu büyük bir bakış, holiganlık, özellikle inanç fanatizmi.

Bu tutulmaların zamanında hangi evinizdeyse bir çocuk gibi iletişim kurup ben bilirim demeden herkesten yeni bilgiyi dinlemek ve öğrenmektir. Ama dinlediğiniz bilgiyi mutlaka kontrol edin çok bilgi olacak etrafta.


İkizler /Yay aksındaki tutulmalar ticaret / yakın çevre, asparagas haberlere de dikkat! Vize koşullarının değişimine neden olacaktır. Uluslararası seyahatler zor, valla memleketimizi keşfedeceğimiz bir zaman diyelim. Ayrıca medya, düşünce özgürlüğü, yazarlar da bu zamanda konumuz olacaktır.

Boğa burcundaki tutulmaya gelince tabii Boğa’nın olduğu yer para. Finansal güvenlik konuları iyice öne çıkacaktır. Finansal reformlar gelir. Ekonomik devrim. Ayrıca bu bir Ay tutulması dolayısıyla işe yaramayan bazı uygulamalar da kaldırılacaktır.


30 Nisan 2022 de bir Boğa/Akrep aksı tutulması var ben aslında en çok burada Kripto paralar ile ilgili bir gelişme bekliyorum. İşin içinde Uranüs de var çünkü o zaman. Muhtemelen inanılmaz artacak. Kripto para ile normal para arasındaki en büyük fark normal para TL/Euro/USD hepsinin ardında devlet var. Ama kripto para öyle mi? hiç değil. Arkasında kimse yok, merkeziyetsiz bir para, yapılan işlem hacmiyle değerleniyor. Umumi işlem veri tabanı ile değeri belirleniyor. Ortaya ilk çıkışı 3.1.2009 tam Satürn ve Uranüs karşıtken. Yine aynı ikili iş başında yani.


Euro da enteresan 1.1.1999 dolaşıma çıkmıyor, ama devletler arası ödemelerde kullanılıyor. 1.1.2002 de ulaşıma çıkıyor yani tam da şimdiki gibi tutulmalar ikizler/yay aksından, boğa/akrep aksına geçerken. Ben Euro ile de ilgili enteresan bir sene bekliyorum.


Her şeyin ötesinde Toprak çağı Batıyı yükseltti. Şimdi Hava çağına girince Doğu yükselecek. Dolayısıyla Avrupa birliğinden daha güçlü bir doğu birliği kurulmasını bekliyorum. Bu kısa vadeli bir beklenti değil ama, olsun bi kenarda dursun.


Retrolar ne durumda?

Öncelikle Merkür Retrolarına bakalım son iki senedir Merkür Retroları hep su grubundaydı. Kendimizi, nasıl bağ kurduğumuz sorguladık. Artık onlar da Hava grubuna geçtiler. Önümüzdeki 2 sene zihnimizi, aklımızı, nasıl çalıştığını, iletişim şeklimizi sorgulayacağımız zamanlardayız.

Tabii bu zamanlarda iletişim ve teknoloji aletlerinde eskisine nazaran daha zorlu etkiler ve bozulmalar görülebilir. Bilgiler çalınabilir, veriler kaybolabilir. Seyahatlerde aksaklıklar olabilir.


Merkür Retrosu: 29 Ocak 2021 – 22 Şubat 2021 (26° Kova – 11° Kova) Merkür Retrosu: 29 Mayıs 2021 – 24 Haziran 2021 (24° İkizler – 16° İkizler) Merkür Retrosu: 26 Eylül 2021 – 19 Ekim 2021 (25° Terazi – 10° Terazi)

Venüs Retrosu: 18 Aralık 2021 – 30 Ocak 2022 (26° Oğlak – 11° Oğlak) Valla bu benim en sevmediğim Retro bence. Çoğunluğu 2022 de ama yine de yazmadan geçemedim. Venüs Oğlak burcunda geri gidecek. İlişkileri ciddiye almak, para için çalışmak gibi konuları değerlendireceğiz.


Diğer yavaş gezegen Retrolarını zamanı gelince yazmakta fayda görüyorum. Gerçi youtube da biraz bahsettim ama buraya yazmak istemedim. Zaten orada ay ay nasıl geçeceği ile bir özet de mevcut.

2021 yılı ülke haritası açısından bakıldığında nasıl görünüyor derseniz. Memleketin 8. Evinde ilerleyen Satürn piyasaları daraltırken, ciddi finansal reformlar ve vergiler hatta bunlarla ilgili yeni düzenlemeler getirecektir. Şu yukarıda bahsettiğim Satürn Uranüs karesi ise maalesef Hazine, Merkez Bankası gibi alanlarda ve muhalefet partileri, bulunuyor. Bu alandaki zorlanmalar devam edecektir. O alanda yeni bir düzen gerekiyor. Aslında 29 Ekim 2020 de bir yazı yazıp oldukça detaylı öngörülerde bulunmuştum. Linki bırakıyorum. Fantizme karşı çok dikkati olunmalı, fanatik gösteriler, çağrılardan uzak durulmalı. Ama kısa bir özet yapmak gerekirse burada da mahsüllere ciddi bir vurgu var. Ay anaretik derecede sudan kaynaklı tehlike gösterir. Sağlık reformu çok çok gerekli. Yeni bir lider gelebileceğini bekliyorum, hiç tanımadığımız biri. Muhtemelen de kadın olmasını öngörüyorum. Muhalefetteki partilerden birinde kapanma gibi ani bir durum olabilir. Kasım ayında bir seçim olabilir. Ve daha daha niceleri. Ayrıca artık yavaştan Satürn 7. Evimizi terk ettiği için diğer ülkeler ile ilişkilerimizin biraz daha düzelmesini umuyorum. Dış ilişkilerde yeni bir dönem.


2021 yılı oldukça sert başlayacak gibi görünüyor. Özellikle 17 Şubat ve 20 Ocak tarihleri dikkat çekiyor. Uranüs ve Satürn çekişecekler. Finansal piyasalar sallanacaktır. Güvenlik konularında çok dikkat etmek gerekli. Özellikle 20 Ocak’ta Mars ile bir araya geldikleri zaman terör, kargaşa, isyana patlamalar olması çok muhtemel. İlk iki ay bu 2021 de nerden geldi dedirtebilir. Ben bu yılın 2020 nin verdiği hasarları toparlama yılı olacağını düşünüyorum. Özellikle ekonomik olarak. Ve yine bence Nisan ayından sonra Mayıs itibarı ile Korona azalacaktır. Diye düşünüyorum. Bizlerde bu dönemde biraz daha olumlu duygulara geleceğiz. Bu sene bilgi sahipleri, teknolojiye uyumlanan insanlar kazanacaktır.

Beni en korkutan kısım ise yiyecek. Havalar çok garipleşecek. Garip, beklenmedik hava olayları olabilir, hiç çıkmayan bir yerde hortum çıkabilir mesela. Kova burcunda çok vurgu olduğu için. Yağmurlar yağmaz yağmaz, öyle bir yağar ki bütün mahsül gider. Lütfen lütfen buna dikkat edelim.

Oldukça ciddi isyanlar çıkacağını bekliyorum. Özellikle eşitsizlik, ekonomik kısıtlanmalar ve insan haklarıyla ilgili olmasını bekliyorum.


Ve tabii hack’lenme olayları ile çok karşılaşacağız bence özellikle Retro ve tutulma zamanlarında.


2021 yılının ihtiyacımız olan ve kaldırabileceğiz değişiklikleri getirmesini, sağlıkla, mutlulukla ve tabii bolluk/bereketle geçmesini dilerim.


Sevgilerimle

Recent Posts

See All
bottom of page