top of page
  • Writer's pictureSelin Burat

Rune Bilgeliği

Ben Selin Burat,



Zodyak bağımlısı, hayvansever, seyahat tutkunu, klasik müzik ve iyi yemek düşkünü, dolayısıyla diyet mecburcusu, aşka aşık bir keyif insanı!


Yıllardır hakkımda tüm bunlar bilinir ama rune seti alsın diye minnoş annemi Stokholm’de sokak sokak dolaştırdığım bilinmez.


Son dönemde rune’lara olan ilgi çok artınca; ben de uzun yıllar sonucu biriktirdiğim bilgileri meraklılaryla paylaşmak istedim...


En özet haliyle Runelar; Norse, Germen ve Anglo Sakson ırklarınca bundan minimum 1500 yıl önce kullanılan alfabe olarak düşünülebilir...Runelar, genellikle taş, metal veya ahşap üzerine oyulmuş sembollerdir.


Her şeyden önce "Rune" kelime anlamıyla; Gizli, gizem, saklı olan demek. Almanca'da "Raunen" kelimesinden de geldiği söyleniyor ki bu kelime de “fısıldamak” demek! Sırları fısıldayan yani…


Rune’lar da tıpkı astroloji gibi mitoloji olmadan düsünülemez.


Nors mitolojisi de oldukça kalabalık bir mitoloji. En bilinen tanrıları: Odin, Thor, Tyr, Frey, Freya, Frigga, Balder ve Loki. Kuzey'in eski efsaneleri ve destanları, tanrıların ve kahramanların yaşamlarını anlatır, ama aynı zamanda bu yaratıcı hikayeler içinde, bu güçlü sembollerin büyülü kökenlerini de buluruz. Dokuzuncu yüzyıl İzlanda şiiri "Yüce Olan'ın Şarkısı" anlamına gelen Havamal- ki en ciddi kaynaklarımızın başında gelir-, İskandinav tanrılarının kralı Odin'in ruhsal yolculuğunu anlatır. Zaten Rune’ları dünyaya indiren tanrı da Odin’dir.


Tek gözlü tanrı, gözlerinden birini rune’ları bulmak için feda etmiş…. Çift kuzgunu omzunda taşıyan, herkesin babası diye bilinen Odin ile başlar konu. Tüm tanrılar arasında bilgeliğiyle tanınır ama ne yapacağı hiç de belli olmaz.


Thor havadan sorumludur, özellikle de şimşeklerden. Elinde tuttuğu Mjöllnir adlı çekiciyle gözü kara bir savaşçıdır.

Tyr, savaş tanrısı

Frey, bereket ve yaz tanrısı

Freya, Frey'in kızkardeşi bazı yerlerde de eşi; cinsellik ve güzellik tanrıçası

Frig, Odin'e tanrıların en yakışıklısı Balder ı doğuran tanrıça, evlilik tanrıçası

Balder, bitkileri bilen tanrı hatta dilinde bile rune dövmeleri varmış

Loki, yalanlardan, oyunlardan, aldatmalardan sorumlu tanrı


Rune'lar bilgelikle, iyileşmeyle, kelimelerle ve hayatlarla ve tabii tanrılarla ve sihirli işlerle ilgilidir. Kadim zamanlarda bir Rune’nun adını anmanın veya onu bir nesneye oymanın evrenin gücünün bir yönünü çağırdığına inanılıyordu. Biz de bu zamana bu bilgiyi taşıyabilirsek ne mutlu bana…

bottom of page